Polityka prywatności AutoElektro.eu

  1. Administratorem danych osobowych przetwarzanych w ramach Serwisu jest AutoElektro Spółka z  o.o. z siedzibą w Warszawie. Adres siedziby administratora to ul. Górczewska 226a/15, 01-460 Warszawa. Spółka została wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy pod numerem KRS 0000041873 (zwaną dalej „AutoElektro“). Kapitał zakładowy spółki wynosi 100.000,00 zł. Numer identyfikacji podatkowej (NIP) AutoElektro to 113 22 19 138.
  2. Z administratorem danych można się skontaktować pod adresem e-mail lub korespondencyjnie: AutoElektro Sp. z o.o, ul. Górczewska 226a/15, 01-460 Warszawa.
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji udostępnianych przez Spółkę produktów lub usług lub marketingu towarów i usług własnych Spółki (w formie papierowej), stanowiącego tzw. prawnie uzasadniony interes Spółki - na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b), c) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO). Po wyrażeniu odrębnej zgody, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO dane mogą być przetwarzane również w celu przesyłania informacji handlowych drogą elektroniczną lub wykonywania telefonicznych połączeń w celu marketingu bezpośredniego, w tym kierowanych w wyniku profilowania, o ile użytkownik wyraził stosowną zgodę. W przypadku wyrażenia dodatkowej zgody, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO dane mogą być przetwarzane również w celu przesyłania informacji marketingowych dotyczących usług lub produktów innych podmiotów – w formie elektronicznej, telefonicznej lub papierowej, w zależności od wyrażonej zgody.
  4. Dane osobowe przetwarzane w celach związanych z korzystaniem z produktów/usług Spółki będą przetwarzane na czas umożliwienia nabycia produktu i jego dostarczenia lub przez okres rzeczywistego korzystania z danej usługi, po czym dane podlegające archiwizacji będą przechowywane przez okres właściwy dla przedawnienia roszczeń, tj. 10 lat. Dane osobowe przetwarzane w celach marketingowych objętych oświadczeniem zgody będą przetwarzane do czasu odwołania zgody. Dane osobowe przetwarzane w celu marketingu produktów i usług Spółki w formie papierowej, czyli na podstawie tzw. prawnie uzasadnionego interesu (co nie wymaga zgody) będą przetwarzane do czasu wniesienia sprzeciwu na takie przetwarzanie.
  5. Każda osoba, której dane są przetwarzane w związku z korzystaniem przez nią z Serwisu, ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. W powyższych sprawach należy się zwracać do administratora na piśmie na adres wskazany w ust. 2.

    Osoby zarejestrowane jako użytkownicy Serwisu mają ponadto możliwość poprawiania swoich danych osobowych za pośrednictwem Serwisu. W przypadku stwierdzenia, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RODO, osoba której dane dotyczą ma prawo wnieść skargę do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych (po 25 maja 2018 r. – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

  6. Podawanie przez użytkowników ich danych osobowych jest zawsze dobrowolne. Jednakże niepodanie danych osobowych oznaczonych jako niezbędne, uniemożliwia rejestrację w Serwisie oraz wykonanie Usługi.
  7. Nie istnieje możliwość korzystania z Serwisu oraz z Usługi anonimowo ani z wykorzystaniem pseudonimu, ponieważ realizacja Usługi ze względów technicznych nie może nastąpić bez znajomości danych osobowych użytkownika.
  8. Dane osobowe zbierane są w celu wykonywania Usługi, co obejmuje zawieranie umów sprzedaży produktów oraz informowanie o przebiegu realizacji Usługi.  Dane osobowe są również wykorzystywane do działań marketingowych, co stanowi prawnie uzasadniony interes AutoElektro Sp.  z o.o. Działania te obejmują wysyłkę newslettera, prezentowanie i dostarczanie informacji o produktach, promocjach, wyprzedażach i ofertach specjalnych AutoElektro i jego partnerów, a także w celu prowadzenia marketingu produktów własnych i usług oraz produktów i usług AutoElektro i jego partnerów w inny sposób.

    Działania marketingowe mogą polegać na:

    a.  wyświetlaniu Użytkownikowi treści marketingowych, które nie są dostosowane do jego preferencji (reklama kontekstowa, rekomendacje na stronie sklepu i w newsletterach);

    b.  wyświetlaniu Użytkownikowi treści marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom (reklama behawioralna);

    c.  kierowaniu e-mailowych powiadomień o interesujących ofertach lub treściach, które mogą zawierać informacje handlowe;

    d.  prowadzenie innego rodzaju działań związanych z marketingiem bezpośrednim towarów i usług (przesyłanie informacji handlowych drogą elektroniczną, pocztową oraz działania telemarketingowe).

  9. W celu realizowania działań marketingowych Administrator w niektórych przypadkach wykorzystuje profilowanie. Oznacza to, że dzięki automatycznemu przetwarzaniu danych Administrator dokonuje oceny wybranych czynników dotyczących użytkowników w celu analizy ich zachowania, stworzenia prognozy na przyszłość i wyświetlania użytkownikowi treści dopasowanych do jego preferencji.
    Dane osobowe mogą być więc zatem przetwarzane w sposób zautomatyzowany w formie profilowania. Konsekwencją profilowania będzie przypisanie danej osobie profilu, w celu podejmowania dotyczących jej decyzji bądź analizy lub przewidywania jej preferencji, zachowań i postaw. Jeżeli profilowanie ma wywoływać skutki prawne wobec klienta lub w inny sposób istotnie na niego wpływać, takie profilowanie może mieć miejsce wyłącznie w oparciu o odrębnie wyrażoną zgodę. W innym przypadku profilowanie będzie się odbywać na podstawie prawnie uzasadnionego celu, do czasu wniesienia sprzeciwu.
  10. Dane mogą być ponadto zbierane w celu udostępnienia ich podmiotom trzecim w celu umożliwienia im przesyłania ofert, jeżeli użytkownik wyraził na to zgodę.
  11. Jeżeli użytkownik wyraził na to zgodę, to może otrzymywać informacje handlowe na podany adres e-mail i za pomocą SMS na podany numer telefonu.
  12. Klient dokonujący zakupu w sklepie może wyrazić zgodę na przekazanie swojego adresu e-mail na przetwarzanie przez sklep AutoElektro.eu oraz swoich danych osobowych w celu wypełnienia ankiety z opinią o dokonanej transakcji w AutoElektro.eu oraz potwierdzenia objęcia transakcji Programem Ochrony Kupujących (zgodnie z przepisami ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29.08.1997).
  13. AutoElektro w ramach Serwisu wykorzystuje tzw. pliki „cookies” tj. informacje zapisywane przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego.
    Pliki cookies (tzw. „ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisów internetowych. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
    AutoElektro wykorzystuje informacje zapisane w wewnętrznych i zewnętrznych plikach typu cookies w celach:
    a. umożliwienia działania podstawowych funkcji Serwisu, w tym zapamiętywania koszyka i utrzymania sesji  Użytkownika;
    b. podniesienia efektywności działania Serwisu oraz dopasowania go do potrzeb Klientów;
    c. tworzenia statystyk oglądalności poszczególnych podstron Serwisu;
    d. marketingowych, umożliwiających lepsze dopasowanie i profilowanie przekazu reklamowego do preferencji Użytkownika. Dotyczy to również reklam emitowanych u partnerów zewnętrznych. 
  14. Użytkownik może w każdym momencie zmienić ustawienia przeglądarki, tak aby nie akceptowała i zapamiętywała plików cookies. Może także wyczyścić historię cookies w pamięci swojej przeglądarki. Należy jednak pamiętać, że może to znacznie utrudnić korzystanie ze sklepu internetowego AutoElektro.eu i uniemożliwić prezentowania Użytkownikowi oferty dopasowanej do jego preferencji.
  15. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż pliki cookies będą zapisane w pamięci urządzenia oraz wykorzystane przez AutoElektro.eu w celach wymienionych w pkt. 10.
  16. AutoElektro informuje, iż w logach systemowych Serwisu pojawia się informacja o numerze (w tym IP) oraz rodzaju urządzenia,  za pomocą którego Użytkownik łączy się Serwisem. Dane te, jak również czas połączenia Użytkownika z Serwisem, są przetwarzane, zgodnie z przepisami prawa obowiązującego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Celem przetwarzania danych  są w szczególności kwestie techniczne oraz zbieranie informacji do celów statystycznych.
  17. W trosce o bezpieczeństwo powierzonych danych Administrator opracował wewnętrzne procedury i zalecenia, które mają zapewnić bezpieczeństwo danych Użytkowników serwisu oraz zapobiec udostępnieniu danych osobom nieupoważnionym. Administrator na bieżąco kontroluje ich wykonywanie i stale sprawdza ich zgodność z odpowiednimi aktami prawnymi.
  18. W sprawach nieuregulowanych regulaminem zastosowanie mają postanowienia Kodeksu cywilnego i odpowiednich ustaw prawa polskiego, a także prawa Unii Europejskiej, w szczególności RODO (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).
  19. Administrator przetwarza dane osobowe klientów w następujących celach:
    a) przekazania danych osobowych do Santander Bank Polska S.A. („Bank”) w związku z:
      a.   świadczeniem przez Bank na rzecz Administratora usługi udostępnienia infrastruktury do obsługi płatności przez Internet (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f) Rozporządzenia).
      b.   obsługą i rozliczaniem przez Bank płatności dokonywanych przez klientów Administratora przez Internet przy użyciu instrumentów płatniczych (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f) Rozporządzenia).
      c.   w celu weryfikacji przez Bank należytego wykonania umów zawartych z Administratorem, w szczególności zapewnienia ochrony interesów płatników w związku ze składanymi przez nich reklamacjami (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f) Rozporządzenia).
    b) przekazania danych osobowych w związku z możliwością zaproponowania dokonania zapłaty za nabyty towar lub w ramach umowy zlecenia obejmującej formułę zakupową i udostępnieniem tej formuły zakupowej przez Administratora, a także celu weryfikacji należytego wykonania takich umów zlecenie (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f) Rozporządzenia).
  20. W związku z przetwarzaniem danych osobowych w celach określonych w ust. 3 i 4, dane osobowe mogą zostać udostępnione przez Administratora innym odbiorcom lub kategoriom odbiorców danych osobowych, którymi mogą być:
    a) Santander Bank Polska S.A.

    b) W przypadku, gdy podanie przez Użytkownika danych osobowych następuje w celu zawarcia umowy z Administratorem, podanie przez Użytkownika danych osobowych jest warunkiem zawarcia tej Umowy. Podanie danych osobowych w tej sytuacji jest dobrowolne, jednak konsekwencją niepodania tych danych będzie brak możliwości zawarcia umowy  z Administratorem.
    W przypadku, gdy podanie przez Użytkownika danych osobowych następuje w celu przekazania danych osobowych przed zawarciem umowy sprzedaży towaru (lub usługi) nabywanego w Sklepie internetowym, przekazanie tych danych jest warunkiem zawarcia umowy sprzedaży w związku modelem biznesowym prowadzenia działalności  przyjętym przez Sklep internetowy.
    W przypadku przekazania danych osobowych do Banku w związku z obsługą i rozliczaniem płatności dokonywanych przez płatności na rzecz Administratora przez Internet przy użyciu instrumentów płatniczych, podanie danych jest wymagane w celu realizacji płatności i przekazania potwierdzenia jej dokonania przez Bank na rzecz Administratora.
    W przypadku przekazania danych osobowych do Banku w celu weryfikacji przez Bank należytego wykonania umów zawartych z Administratorem, w szczególności zapewnienia ochrony interesów płatników w związku ze składanymi przez nich reklamacjami podanie tych danych jest wymagane w celu umożliwienia realizacji umowy zawartej pomiędzy Administratorem a Bankiem.
    W przypadku przekazania danych osobowych w związku z możliwością zaproponowania Użytkownikowi  dokonania zapłaty ceny za nabyty przez Użytkownika towar lub usługę w ramach umowy zlecenia obejmującej formułę zakupową i udostępnieniem tej formuły przez Administratora, podanie tych danych i przetwarzanie ich w tym celu jest wymagane w związku z modelem biznesowym prowadzenia działalności przyjętym przez Administratora i w celu realizacji umowy zawartej z Administratorem